Portal społeczno-kulturalny regionu kępińskiego
Adeli, Felicyty, Klemensa 23 Listopada 2024, 16:16
Dziś 2°C
Jutro 4°C
Bralin
20 Czerwca, 2018

Bralin: Skąd się bierze chleb?

W ramach szkolnych obchodów Dnia Dziecka (4 czerwca) klasa IV a wraz z wychowawcą wybrała się na wycieczkę do piekarni „Pawełek”, działającej w Bralinie od 2005 roku.

Dzięki uprzejmości Adama Wrzalskiego – właściciela piekarni „Pawełek” – dzieci mogły obejrzeć nie tylko zakład i poznać urządzenia piekarnicze, ale przede wszystkim dowiedzieć się, jak wygląda proces wypieku chleba.
Czwartoklasiści zwiedzili wszystkie pomieszczenia, bo też ciekawiło ich wszystko. Po raz pierwszy zobaczyli mieszarkę, wywrotnicę kotła, wagodzielarkę i zaokrąglarkę stożkową do ciasta, wydłużarkę, wałkarkę oraz piece – wsadowy i obrotowy. Największe wrażenie na uczniach zrobiła jednak szpryca do nadziewania pączków marmoladą, której nie omieszkali spróbować.
Okazuje się, że każdego dnia w „Pawełku” zużywa się tonę mąki. Pan Adam z dumą podkreśla, że produkcję opiera na własnej recepturze i, co ważne, chleby pieczone są na naturalnych składnikach.

~ Jacek Kuropka

Więcej w nr 25 (1280) 2018 r. „Tygodnika Kępińskiego”.

Komentarze

Pozostało znaków: 1000

Redakcja Tygodnika Kępińskiego nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez Internautów. Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy, naruszające normy prawne, obyczajowe lub niezgodne z zasadami współżycia społecznego będą usuwane.

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!