Portal społeczno-kulturalny regionu kępińskiego
Adeli, Felicyty, Klemensa 24 Listopada 2024, 02:44
Dziś 2°C
Jutro 4°C
Historia
19 Sierpnia, 2021

Historia: Zachowane gorzelnie na ziemi kępińskiej – część I

Publikujemy fragment opracowania Piotra Pawlaka dotyczącego gorzelni działających w naszym powiecie i okolicy opublikowane w kwartalniku „Na sieradzkich szlakach” nr 1/141/2021/XXXVI.

Gorzelnictwo na ziemiach polskich ma długą tradycję. Wódka pojawiła się tu z całą pewnością już w XV w. Początkowo wykorzystywano ją przede wszystkim we dworach w celach leczniczych, głownie na problemy natury trawiennej. Jednak z czasem uległo to zmianom na cele konsumpcyjne. Statut z 1496 r. gwarantował każdemu szlachcicowi prawo do własnej produkcji piwa i wódki.
Gorzelnictwo, początkowo włączone do cechu słodowników i piwowarów, szybko zaczęło zdobywać popularność. Duży wpływ na rozwój gorzelnictwa miało sprowadzenie do Europy ziemniaków, które w XIX w. zaczęły być powszechnie wykorzystywane do produkcji alkoholu, zastępując droższe zboże. Wraz z wprowadzeniem administracji państw zaborczych zaczęto nakładać pierwsze podatki od alkoholu oraz regulować ilość jego produkcji.

~ Piotr Pawlak

Więcej w nr 32 (1441) 2021 r. „Tygodnika Kępińskiego”.

Komentarze

Pozostało znaków: 1000

Redakcja Tygodnika Kępińskiego nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez Internautów. Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy, naruszające normy prawne, obyczajowe lub niezgodne z zasadami współżycia społecznego będą usuwane.

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!