Portal społeczno-kulturalny regionu kępińskiego
Anety, Glorii, Piotra 25 Grudnia 2024, 15:11
Dziś 3°C
Jutro 4°C
Kraj
24 Lipca, 2024

Kępno: Najlepsze wielkopolskie produkty i potrawy

13 lipca br. na terenie przy Wijewskim Domu Kultury odbył się finał wojewódzki XXIII edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Organizatorem konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z Gminą Wijewo.

Tegoroczny finał konkursu odbył się podczas corocznej Wijewiady. Uczestnicy konkursu prezentowali produkty gotowe, takie jak: sery, pieczywo, miody, nalewki, wędliny, wyroby cukiernicze, jak również potrawy. Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono 40 produktów oraz 11 zespołów, przyrządzających potrawy, które prezentowały: Koła Gospodyń Wiejskich, lokalne manufaktury oraz firmy przetwórcze, opierające produkcję na tradycyjnych metodach.

~ Oprac. m

Więcej w nr 30 (1591) 2024 r. „Tygodnika Kępińskiego”

Komentarze

Pozostało znaków: 1000

Redakcja Tygodnika Kępińskiego nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez Internautów. Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy, naruszające normy prawne, obyczajowe lub niezgodne z zasadami współżycia społecznego będą usuwane.

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!