Kępno: Nie marnuj jedzenia – podziel się!
Okres świąt Bożego Narodzenia sprzyja przygotowywaniu dużej ilości rozmaitych świątecznych potraw. By zmniejszyć marnowanie żywności w okresie poświątecznym, samorząd województwa wielkopolskiego od kilku lat realizuje inicjatywy ograniczenia marnowania jedzenia i produktów spożywczych na terenie całej Wielkopolski. Jednym ze sposobów zagospodarowania nadwyżek przygotowanej żywności są jadłodzielnie. Jedna z nich powstała w Kępnie.
W społeczeństwie czas świąt Bożego Narodzenia nierozerwalnie łączony jest z przygotowaniami wielu tradycyjnych potraw i produktów spożywczych. Niestety, w wielu wielkopolskich domach część ulega zmarnowaniu. By zaradzić temu problemowi, samorząd województwa wielkopolskiego od kilku lat realizuje „Program ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”, w ramach którego realizowanych jest szereg programów oraz inicjatyw ograniczających i zwiększających świadomość społeczeństwa na temat marnowania żywności.
- Samorząd województwa wielkopolskiego szczególną uwagę zwraca na problemy oraz zjawiska, które towarzyszą społeczeństwu każdego dnia. Problem marnowania żywności można ograniczyć dzięki jadłodzielniom funkcjonującym na terenie Wielkopolski. Jadłodzielnie to miejsca wymiany żywności wśród lokalnych społeczności. W ciągu realizacji dwóch edycji programu „Wielkopolskie jadłodzielnie” na terenie na naszego województwa powstało 20 miejsc wymiany żywności, chroniąc ją przed wyrzuceniem i zmarnowaniem – mówi wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
~ Oprac. KR
Więcej w nr 2 (1512) 2022 r. „Tygodnika Kępińskiego”
Bądź pierwszy!