Portal społeczno-kulturalny regionu kępińskiego
Leona, Leonarda, Lesławy 27 Listopada 2024, 03:25
Dziś 7°C
Jutro 7°C
Kultura i oświata
6 Lipca, 2018

Kępno: „P jak Pysznie” docenione

Kuchnia Pawła Powroźnika z „P jak Pysznie” włączona w Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.

Restauracja „P jak Pysznie” została włączona w Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska podczas VI forum tej organizacji. Uroczystość odbyła się 28 czerwca br. w Dworze Stary Chotów w powiecie kaliskim. Gościem specjalnym spotkania był krytyk kulinarny – Maciej Nowak, który wygłosił wykład pt. „Wielkopolska kuchnia regionalna”.
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska to część Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego – organizacji zrzeszającej 45 regionów europejskich. Jej zadaniem jest promocja regionalnej żywności, opartej na lokalnych i tradycyjnych produktach. Członkowie Sieci gwarantują, że produkty pochodzą z danego regionu, a tradycje kulinarne
i umiejętności są powodem do dumy. Obecnie do Sieci Wielkopolskiej należy 130 członków, wśród których znajdują się producenci wysokiej jakości żywności, przetwórców, restauracje, gospody i gościńce.
„P jak pysznie” wyróżnia się połączeniem tradycji i nowych smaków. Menu tworzone jest na bazie sezonowych produktów, w zgodzie z tematyczne przypadającymi wydarzeniami kulinarnymi, takimi jak Noc Restauracji czy dzień św. Marcina. Restauracja jest laureatem nagrody „Perła 2017”. Szefem kuchni jest Paweł Powroźnik.

~ Oprac. dk

Więcej w nr 27 (1282) 2018 r. „Tygodnika Kępińskiego”.

Komentarze

Pozostało znaków: 1000

Redakcja Tygodnika Kępińskiego nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez Internautów. Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy, naruszające normy prawne, obyczajowe lub niezgodne z zasadami współżycia społecznego będą usuwane.

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!