Kultura i oświata: Redakcja poleca (TK 20/2022)
Prezentujemy kolejne pozycje wydawnictw zaprzyjaźnionych z „Tygodnikiem Kępińskim”. Tym razem są to książki wydane przez: „Czwarta Strona”, „Znak” oraz „Filia”. Przypominamy, że książki te można wygrać, przesyłając do redakcji poprawne hasło rozwiązanej krzyżówki z bieżącego numeru „TK”.
Jacek Łukawski - "Krąg Painera. Tom 2. Podszept"
Śmierć młodziutkiej kieleckiej influencerki sprawia, że prokurator Arkadiusz Painer będzie musiał zmierzyć się z technologią i światem, których nie zna i nie rozumie.Na szczęście i tym razem przyjdą mu z pomocą Dorota Kowalska, uważana za najlepszą technik kryminalną w okolicy, a także Dariusz Kryński, który po raz pierwszy stanie na czele zespołu dochodzeniowego. Do „kręgu Painera” dołączy też młody informatyk z wydziału do walki z cyberprzestępczością, a jego pomoc okaże się nieodzowna. Nic jednak nie pójdzie łatwo… Umierają kolejne osoby, tymczasem w zespole śledczych dochodzi do konfliktu. Morderca ciągle wyprzedza policjantów o krok, a sprawę dodatkowo komplikuje rosnące zainteresowanie mediów. Wybucha afera, w której Kryński będzie starał się zrobić wszystko, by uniknąć roli kozła ofiarnego, a Painer, świadom konsekwencji, musi wybierać – postąpić wbrew woli zwierzchników czy wbrew prawu.
Wydawca: Czwarta Strona
Kategoria: Kryminał
Paulina Wiśniewska - "Miłość zwycięży wszystko"
Ada od kilku lat jest w szczęśliwym związku z Jackiem. Mężczyzna jednak otrzymuje zawodową propozycję, o której marzył od dawna i wyjeżdża. Czy związek na odległość ma szansę przetrwać?Chociaż decydują, że podejmą walkę, z czasem tęsknota doskwiera im coraz bardziej. Pewnego dnia na drodze Ady pojawia się Hubert – psycholog. Dziewczyna widzi w nim tylko przyjaciela. Dlaczego jednak nie mówi mu o Jacku? Piękna powieść o sile miłości, która, gdy tylko może, zwycięża wszystko.
Wydawca: Filia
Kategoria: Powieść obyczajowa
Carolina Pietyra, Kamil Wernicki - Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów"
Jak powstał pierwszy ser? O co chodzi z dojrzewaniem? Jak właściwie serwować i degustować sery? Czy można łączyć słodkie wino z roquefortem? I czy ta pleśń powinna tak smakować? Coraz częściej sięgamy po sery, jednak nie każdemu znany jest serowy savoir–vivre: jak łączyć ze sobą poszczególne gatunki i zestawiać je z winami, co podać jako dodatek. Nie bez powodu sery na desce układa się zgodnie z ruchem wskazówek zegara – zaczynając od lekkich, kończąc na tych ciężkich i bardziej wyrazistych. Udaj się w podróż w głąb świata serwowania i degustacji serów. Ta książka to elementarz serów europejskich i przewodnik po ich historii wzbogacony ciekawymi anegdotami, a także wskazówkami, jak najlepiej zestawiać sery i wina. Znajdziesz w nim wiedzę praktyczną dotyczącą podawania, krojenia i przechowywania serów oraz 40 przepisów na dania z nimi w roli głównej inspirowanych kuchnią z różnych zakątków świata.
Wydawca: Znak
Kategoria: Poradniki/kulinaria
Bądź pierwszy!