Portal społeczno-kulturalny regionu kępińskiego
Kamila, Karoliny, Roberta 18 Lipca 2024, 10:35
Dziś 21°C
Jutro 27°C
Redakcja poleca
18 Stycznia, 2023

Kultura i oświata: Redakcja poleca (TK 3/2023)

Prezentujemy kolejne pozycje wydawnictw zaprzyjaźnionych z „Tygodnikiem Kępińskim”. Tym razem są to książki wydane przez: „Frajda”, „Zaczytani” oraz „Znak. Przypominamy, że książki te można wygrać, przesyłając do redakcji poprawne hasło rozwiązanej krzyżówki z bieżącego numeru „TK”.

Arthur Conan Doyle - "Sherlock Holmes. Pies Baskerville’ów"

Gdy przedstawicieli rodu Baskerville’ów zaczyna prześladować ogromny czarny pies otoczony upiorną poświatą i ujadający po nocach nieopodal posiadłości, jedyną osobą, która może im pomóc, jest Sherlock Holmes! Słynny detektyw wspólnie z Doktorem Watsonem tropi bestię wśród zdradliwych bagien. Gdy w końcu rozwiązuje zagadkę, dowiaduje się przy okazji czegoś na temat ludzkiej chciwości, kłamstwa i iluzji.

Wydawca: Frajda
Kategoria: Dla dzieci

Adrian Bednarek - "Proces diabła"

Rzeźnik Niewiniątek został ujęty przez policję i skazany na dożywocie, jednak piekło młodych dziewczyn wcale się nie skończyło. Jego dzieło kontynuuje bowiem zwyrodnialec dokonujący rytualnych morderstw na prostytutkach, nazwany przez media Rozpruwaczem z Krakowa. Kiedy domniemany Rozpruwacz wpada wreszcie w ręce policji, jego adwokatem zostaje młody, spragniony sukcesów prawnik, Kuba Sobański, który postanawia zrobić wszystko, by wygrać proces. I wygląda na to, że może mu się to udać – w końcu nikt nie zrozumie mordercy lepiej niż inny morderca... Sobański nie jest jednak świadomy, że wraz z Rozpruwaczem w jego życiu zagości tajemnicza kobieta, która na nowo rozbudzi w nim mroczne demony.

Wydawca: Zaczytani
Kategoria: Thriller

Anna Brożyna - "Herbata. Odkryj prawdziwy smak
najszlachetniejszego napoju na świecie"

Saga, ice tea, matcha. Biała, zielona, czarna. Angielska, tybetańska, chińska. Czy jest na świecie coś równie zróżnicowanego i wielokulturowego jak herbata? Pita w każdym zakątku globu ma swoje miejsce i w naszych domach. Być może w słoiku pełnym torebek, a może na specjalnie wydzielonej półce pełnej puszek i zapachów. Niezależnie, czy pijemy ją z przyzwyczajenia od urodzenia, czy z namysłem i uwagą, wielu z nas po prostu nie może bez niej żyć! „Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie” to prawdziwe herbaciane kompendium, wypełnione po brzegi informacjami, o których wielu z nas nie miało pojęcia. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się między innymi: w czym i przede wszystkim jak parzyć herbatę? Czym różnią się wschodnia i zachodnia metoda parzenia? Jak wyglądają tasting i pairing herbaty? Czym jest sensoryka herbaciana i jak korzystać z koła aromatów herbaty? Jaka jest droga herbaty z drzewa herbacianego do twojego kubka? Jak wygląda tradycja picia herbaty w Polsce i na świecie? Ta książka to zachwycający przewodnik po świecie herbaty, zarówno dla zaawansowanych i początkujących miłośników tego naparu.

Wydawca: Znak
Kategoria: Literatura faktu

Komentarze

Pozostało znaków: 1000

Redakcja Tygodnika Kępińskiego nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez Internautów. Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy, naruszające normy prawne, obyczajowe lub niezgodne z zasadami współżycia społecznego będą usuwane.

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!