Kultura i oświata: Redakcja poleca (TK 8/2019)
Prezentujemy kolejne pozycje wydawnictw zaprzyjaźnionych z „Tygodnikiem Kępińskim”. Tym razem są to książki wydane przez: „Sonia Draga”, „Znak” oraz „Zysk i S-ka”. Przypominamy, że książki te można wygrać przesyłając do redakcji poprawne hasło rozwiązanej krzyżówki z bieżącego numeru „TK”.
Michael Connelly - "Punkty zbieżne"
Mija pół roku, odkąd Harry Bosch rzucił pracę w policji Los Angeles. Zdecydował się na ten ruch, aby uniknąć zwolnienia dyscyplinarnego i by z pomocą ekscentrycznego adwokata Mickeya Hallera pozwać Departament Policji. I choć nie znalazł się w tej sytuacji na własne życzenie, Harry musi sam przed sobą przyznać, że ma ona pewne dobre strony. Do czasu… Pewnego dnia Haller prosi Boscha o pomoc w jednej z prowadzonych spraw. Harry znów znajduje się w dobrze znanym sobie świecie, próbując rozwikłać szczególnie zagadkowe morderstwo. Różnica polega na tym, że teraz pracuje na rzecz oskarżonego, Da’Quana Fostera. I największym problemem nie jest to, że prokuratora dysponuje „żelaznymi dowodami” obciążającymi Fostera. Po przejściu na „ciemną stronę mocy”, jak określali to byli koledzy Harry’ego, staje on w obliczu zdrady wszystkich zasad, którymi kierował się w dotychczasowej karierze zawodowej.
Wydawca: Sonia Draga
Kategoria: Kryminał
Monika Śmigielska - "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna"
Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem. Przejadły ci się baby ganoush, wegańskie desery i cudowne diety celebrytek? Wieczorem do nowego odcinka ukochanego serialu zjadłabyś krem szodonowy, mleczko z cukrem palonym lub leguminę z sera? Razem z Moniką Śmigielską wróć do polskiej tradycji kulinarnej. Wystarczy, że otworzysz „Kuchenny kredens” i swoją lodówkę. To właśnie w tej – innej niż wszystkie – książce kulinarnej znajdziesz dawne, oryginalne receptury na frykasy, które niegdyś królowały na stołach naszych babć. Dowiesz się, jak w swojej kuchni odtworzyć zapomniane polskie smaki. Zakosztujesz aromatycznej pieczeni huzarskiej, zjesz krem mrożony z kasztanów, zrobisz kluski saskie i forszmak. Autorka bloga kulinarnego „Kuchenny kredens” przypomina, że kuchnia stanowi serce każdego domu, a posiłek jest spotkaniem przy wspólnym stole z tymi, których kochamy. Ich uśmiech, smaki i zapachy pamiętamy z własnego dzieciństwa. Teraz odkryjesz je na nowo.
Wydawca: Znak
Kategoria: Kuchnia
Jilly Cooper - "Jeźdźcy"
Jake’a Lovella, pod którego magicznym dotykiem miękną najtrudniejsze konie i kobiety, napędza do działania nienawiść do atrakcyjnego ulubieńca tłumów, arystokraty Ruperta Campbell-Blacka. Dwaj rywale podbierają sobie konie, wypijają morze alkoholu w kolejnych stolicach Europy, a ich wrogość w końcu z całą siłą wybucha na olimpiadzie w Los Angeles, co przynosi przerażające skutki... Jedna z najbardziej popularnych książek obyczajowych w historii Wielkiej Brytanii. „Jeźdźcy” ukazują kulisy świata zawodów jeździeckich – sportu, w którym dzielne konie zbliżają się do ludzi, zaś ludzie zachowują się jak zwierzęta.
Wydawca: Zysk i S-ka
Kategoria: Romans
Bądź pierwszy!