Portal społeczno-kulturalny regionu kępińskiego
Adeli, Felicyty, Klemensa 23 Listopada 2024, 09:55
Dziś 2°C
Jutro 4°C
Baranów
16 Marca, 2018

Mroczeń: Smaki rodem z raju

IV Lokalny Festiwal Smaku w Mroczeniu.

W sobotę, 10 marca br., w sali Ochotniczej Straży Pożarnej w Mroczeniu odbył się IV Lokalny Festiwal Smaku. Była to impreza zorganizowana w ramach porozumienia o współpracy, jakie dwa lata temu Gimnazjum w Mroczeniu podpisało z miejscowym Kołem Gospodyń Wiejskich.
Uroczystość otworzyły: przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Mroczeniu Barbara Lipińska i koordynatorka projektu Agnieszka Sitek, wprowadzając w tematykę tegorocznej imprezy. W poprzednich edycjach uczniowie wraz z opiekunkami wykonywali potrawy staropolskie kuchni wielkopolskiej, a także potrawy różnych regionów Polski. Ubiegłoroczny festiwal odbył się pod głównym hasłem: „Kuchnia mojej Babuni”.
W bieżącej, IV edycji, uczniowie proponowali dania zgodnie z hasłem przewodnim: „Moje ulubione smaki”. W festiwalu wzięło udział siedem grup uczniów, którzy pod okiem opiekunek z KGW przygotowali menu zgodnie z tematem. Grupy były oceniane pod kątem: wykonania potraw, sposobu ich podania, dekoracji stołu oraz prezentacji proponowanej kuchni.
Ogromny nakład pracy uczestników oceniało jury w składzie: wójt gminy Baranów Bogumiła Lewandowska-Siwek, właściciel kępińskiej restauracji „P jak Pysznie” Paweł Powroźnik, właścicielka restauracji „La Costa” Aleksandra Orzechowska, nauczycielka Technikum Gastronomicznego przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie Anna Brzykowska oraz redaktor Radia SUD Joanna Kaczorowska.
Komisja Konkursowa przyznała następujące nagrody: Grand Prix – Grupa I: Filip Gola, Marcel Maliszewski, Michał Mądry, Krystian Kalis, Filip Parzonka pod opieką Renaty Kowalińskiej – zostali nagrodzeni bonem upominkowym do realizacji w Restauracji „P jak Pysznie”; I wyróżnienie specjalne – Grupa V: Damian Kowalilak, Magdalena Marczak, Natalia Brząkała pod opieką Marii Balcerzak – zostali nagrodzeni bonem upominkowym do realizacji w Restauracji „Awra”; II wyróżnienie specjalne – Grupa II: Agata Wojtoń, Kornelia Federowicz, Julita Kalis pod opieką Alicji Nawrot – zostali nagrodzeni bonem upominkowym do realizacji w Restauracji „La Costa”.
Ponadto wszystkie grupy zostały nagrodzone dyplomami, słodkimi upominkami oraz fartuszkami uszytymi specjalnie na ten cel z logo Lokalnego Festiwalu Smaku. Wójt gminy Baranów, zachwycona wyczynami kulinarnymi uczniów, zaprosiła wszystkich uczestniczących w festiwalu uczniów na lody.
Imprezę uatrakcyjnił występ szkolnego zespołu muzycznego „Wężyk Bend”, a także prezentacje kulinarne lokalnych restauratorów. Swoje stoisko przygotowało także Technikum Gastronomiczne z ZSP nr 1 w Kępnie pod przewodnictwem Anety Szczęsnej, proponując do degustacji słodkie przekąski oraz pokaz układania serwetek. Barwne stroiki do dekoracji stołu wielkanocnego przygotowywały uczennice Technikum Architektury Krajobrazu z ZSP nr 1 w Kępnie pod kierownictwem Marzeny Kalinowskiej. W skład obu wymienionych grup uczniów weszli absolwenci Gimnazjum w Mroczeniu: Kacper Pomiankowski oraz Klaudia Kanclerz – obecnie już uczniowie technikum.
Po ogłoszeniu werdyktu i wręczeniu nagród każdy przybyły na festiwal gość mógł wziąć udział w degustacji przygotowanych potraw, nie tylko wykonanych przez uczniów, ale także przygotowanych przez lokalnych restauratorów. Uroczystość zakończyło wystąpienie dyrektora Szkoły Podstawowej w Mroczeniu Andrzeja Tyry wraz z wójt gminy Baranów, którzy zaprosili na rocznicowy, V Festiwal już za rok.

~ es

Komentarze

Pozostało znaków: 1000

Redakcja Tygodnika Kępińskiego nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez Internautów. Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy, naruszające normy prawne, obyczajowe lub niezgodne z zasadami współżycia społecznego będą usuwane.

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!