Niezależne pismo społeczno-kulturalne regionu kępińskiego          nr indexu 379662, ISSN 1232 - 6445

MENU


 

 
Powiat Kępiński

Powiat Kępiński

 

 

 
Gmina Kępno

Gmina Kępno

 

 

 
Gmina Baranów

Gmina Baranów

 

 

 
Gmina Bralin

Gmina Bralin

 

 

 
Gmina Łęka Opatowska

Gmina
Łęka Opatowska

 

 

 
Gmina Perzów

Gmina Perzów

 

 

 
Gmina Rychtal

Gmina Rychtal

 

 

 
Gmina Trzcinica

Gmina Trzcinica

 Wiadomości


Biesiadnie w Domasłowie

15-09-2010



W minioną niedzielę, 12 września br., w Domasłowie odbyła się „Biesiada w Zagrodzie”
W minioną niedzielę, 12 września br., do Domasłowa zjechały zespoły śpiewacze, prezentowano regionalne potrawy i rękodzieło. Wszystko to udało się zrealizować pod hasłem „Biesiada w zagrodzie — historyczno–kulinarne dziedzictwo Wrót Wielkopolski”. Projekt zrealizowała gmina Perzów w ramach dofinansowania z działania „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013. Celem była przede wszystkim integracja i wzmocnienie tożsamości kulturowej mieszkańców.
W atmosferze biesiady Koła Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Perzów prezentowały i częstowały swoimi tradycyjnymi potrawami. Liczni goście, którzy tego dnia zawitali do Domasłowa mieli nie powtarzalną okazje posmakować lokalnych specjałów. A było w czym wybierać, KGW Domasłów przygotowała zupę szczawiową, pierogi z mięsem, KGW Koza Wielka — ciasto „Pijok”, ciasto „Salceson”, gzikę i ziemniaki w łupinach, a także kluchy na łachu z sosem jagodowym i nalewką „Gęsia Góreczka”. Z kolei panie z KGW Perzów przygotowały nalewkę „Jagodówka”, czerninę i ciasto z rabarbarem, KGW Słupia pod Bralinem — bigos, bułeczki z ziołami oraz masło czosnkowe. Swoje specjały wystawiły także panie z KGW Trębaczów, a były to: chleb, swojskie masło i nalewka „Czar Trębaczowa”.
Obok kulinarnych przysmaków nie zabrakło pięknego rękodzieła, które wystawiły Czesława Gliewicz — haft krzyżykowy, Helena Grzegorek — haft i Bernadeta Dadacz — kartki wykonane ręcznie metodą Quisling embossing. Z kolei wieńce dożynkowe przygotowały: Natalia Golec i Cyryla Pietrus z Trębaczowa, zaś Genowefa Kolenda — ozdoby wykonywane metodą frywolitek i szydełkową, swoje malarstwo z kolei wystawiła Marzena Jerczyńska z Miechowa. Wszyscy uczestnicy festynu mogli podziwiać również wystawę zdjęć oraz prezentację multimedialną z najciekawszymi zakątkami gminy Perzów przygotowaną przez Andrzeja Latuska.
Podczas biesiady nie zabrakło scenicznych występów. Zaprezentował się zespół „Ale Babki” z Bralina, Zespół „Radzowiczanie” z Radzewic oraz lokalny zespół śpiewaczy „Perzowianie” z Perzowa. Każdy z zespołów otrzymał podziękowanie z rąk wójt gminy Bożeny Henczycy oraz kosz z prezentami. Pieśni i przyśpiewki wzbogaciła inscenizacja pt. „Cztery pory roku” w wykonaniu sekcji wokalnej działającej przy Gminnej Bibliotece Publicznej w Perzowie pod kierunkiem Małgorzaty Kuli. Sekcja śpiewała również podczas zabawy tanecznej. Biesiadnicy mogli zdobyć cenne nagrody w postaci sprzętu AGD w konkursach na wbijanie gwoździa, ubijaniu piany widelcem z białka czy darciu pierza. W konkurencji na wbijanie gwoździa pierwsze miejsce zdobył Czesław Skoczylas — sołtys wsi Domasłów. Zaś najlepszy w ubijaniu piany z białka okazał się Andrzej Kubik z Domasłowa, a w darciu pierza bezkonkurencyjna okazała się Patrycja Tuszyńska.
Warto dodać, że w ramach realizacji projektu „Biesiada w zagrodzie — historyczno—kulinarne dziedzictwo Wrót Wielkopolski” zakupiono także zespołowi „Perzowianie” nowe stroje oraz akordeon. Planowane jest również wydanie publikacji o gminie Perzów i LGD Wrota Wielkopolski. Całość projektu to koszt 24.914 zł, a kwota dofinansowania — 14.118 zł.


komentarzy: 0
powiadom znajomego

 

Aktualne wydanie


Aktualne wydanie



Imieniny obchodzą:

 

KSIĄŻKI



BALON


REKLAMA






   


design Yark.pl