Portal społeczno-kulturalny regionu kępińskiego
Emmy, Flory, Romana 25 Listopada 2024, 08:38
Dziś 2°C
Jutro 12°C
Kultura i oświata
28 Września, 2018

Ostrzeszów: Dobra passa gastronomika z Sienkiewicza

Dominika Kwijas, uczennica Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie na 13. Ogólnopolskim Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie zajęła III miejsce. Organizatorami imprezy było Stowarzyszenie „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania”.

16 września br. w Ostrzeszowie zorganizowano 13. Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi. ­ Coroczne spotkanie rozpoczął „Kiermasz produktów lokalnych i rękodzieła”, podczas którego uczestnicy mieli okazję posmakowania oraz zakupienia produktów lokalnych wystawców. Festiwal Pasztetników – corocznie - jest duż? szans? dla regionalnych przedsi?biorc?w, gospody? i pasjonat?w produkt?w tradycyjnych, stwarza te? mo?liwo?? zaprezentowania swoich wytwor?w oraz ich promocj?.?ą szansą dla regionalnych przedsiębiorców, gospodyń i pasjonatów produktów tradycyjnych, stwarza też możliwość zaprezentowania swoich wytworów oraz ich promocję. 
Jedną z ważniejszych części festiwalu jest odsłonięcie tablic w jedynej w Polsce Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej, która znajduje się w Parku im. Jana Pawła II w Ostrzeszowie. Podczas tegorocznej edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w Alei swoje gwiazdy odsłonili m.in.: prof. Stanisław Wężyk, długoletni przewodniczący kapituły oceniającej potrawy konkursowe  festiwalu, z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz dyplomowany mistrz kucharski Belgii i Francji, prekursor kuchni molekularnej w Polsce, najlepszy kucharz świata 2006 r. Jean Bos.
W tym dniu w Restauracji „Dworek” przeprowadzono również konkurs kulinarny, w którym udział wzięła uczennica z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie Dominika Kwijas z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w kategorii na najlepszą potrawę z gęsi zajęła III miejsce. Nagrodzonym daniem okazała się gęś faszerowana kaszą gryczaną i wątróbką. Dominika Kwijas na konkurs przygotowała również: gęsią wątróbkę flambirowaną z brandy i miodem, pierś z gęsi w borowikach, pasztet z cukinii i mięsa mielonego, pasztet z kurczaka i jajek z warzywami. -Zarówno festiwal jak i konkurs miały na celu promocję potraw z gęsi - mówi Aneta Szczęsna, nauczycielka i opiekunka Dominiki podczas konkursu. W czasie imprezy, która ma charakter cykliczny, zawsze jest okazja do popróbowania tradycyjnych potraw. Tym razem można było degustować właśnie potrawy z gęsi. Udział w konkursie ułatwiła uczniom Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie firma AMI, która produkty - niezbędne do wykonania konkursowych potraw – uczestnikom dostarczyła bezpłatnie.
W tym kontekście warto również zauważyć, że placówka przy Sienkiewicza osiągnęła w tym roku bardzo dobre wyniki z egzaminów zawodowych. Udział uczniów klas zawodowych w różnych konkursach sprzyja poszerzaniu wiedzy i doskonali umiejętności przydatne właśnie w sytuacjach egzaminacyjnych.

~ G.G.

Komentarze

Pozostało znaków: 1000

Redakcja Tygodnika Kępińskiego nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez Internautów. Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy, naruszające normy prawne, obyczajowe lub niezgodne z zasadami współżycia społecznego będą usuwane.

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!