Portal społeczno-kulturalny regionu kępińskiego
Doroty, Justyna, Wawrzyńca 6 Września 2024, 03:25
Dziś 24°C
Jutro 29°C
Kultura i oświata
31 Maja, 2019

Perzów: Prezentowały pyszne tradycje

Pokaz kulinarny Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Perzów podczas Festynu Rodzinnego z okazji Dnia Dziecka, Matki i Ojca.

18 maja 2019 roku podczas Festynu Rodzinnego z okazji Dnia Dziecka, Matki i Ojca odbyła się prezentacja oraz degustacja potraw przygotowanych przez KGW w ramach konkursu kulinarnego zorganizowanego przez Gminę Perzów.
Konkurs pod patronatem wiceminister Andżeliki Możdżanowskiej skierowany był do Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Perzów i miał na celu m.in. promowanie i popularyzację regionalnych tradycji kulinarnych, budowę więzi wśród lokalnej społeczności, a także rozwój Kół Gospodyń Wiejskich.
Panie z KGW przygotowały różnorodne potrawy nawiązujące do tradycji kulinarnych regionu wielkopolskiego. Były to: krokiety ziemniaczane, pyrki z gzikiem czy pasztet z piersi kurczaka. Nie zabrakło także kolorowych sałatek, nalewek i słodkości. Gospodynie zadbały zarówno o piękny wygląd stołów, jak i samych potraw.
Zapachy, które roznosiły się wokół, przeciągały obecnych na festynie mieszkańców, a gospodynie chętnie częstowały wszystkich, którzy mieli ochotę spróbować regionalnych smakołyków.
Pięcioosobowa komisja pod przewodnictwem znanego kucharza Piotra Kucharskiego przyznała nagrody i wyróżnienia.

~ Oprac. bem

Więcej w nr 22 (1328) 2019 r. „Tygodnika Kępińskiego”.

Komentarze

Pozostało znaków: 1000

Redakcja Tygodnika Kępińskiego nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez Internautów. Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy, naruszające normy prawne, obyczajowe lub niezgodne z zasadami współżycia społecznego będą usuwane.

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!