Porady: Dietetyk radzi
Początek jesieni to czas infekcji. Od października zmienia się pogoda, nasz nastrój się obniża, dodatkowo towarzyszy nam stres związany z dniem codziennym, Organizm jest bardziej podatny na przeziębienia, grypy i choroby przewlekłe. Jak temu zapobiec? Ważne jest, abyśmy pamiętali już na początku jesieni. „Jesteś tym, co jesz”. Warto, aby ten slogan został wdrożony w naszą codzienność.
Już od października powinniśmy w szczególności zwrócić uwagę na to, co jemy. Aby nasz organizm uporał się z atakiem bakterii, wirusów musi mieć sprawny płaszcz ochronny. Codziennie jesteśmy „atakowani” przez dziesiątki tysięcy wolnych rodników. Jak się bronić? Wystarczy każdego dnia do naszego organizmu dostarczać odpowiedniej dawki antyoksydantów, czyli substancji wymiatających jak odkurzacz z nas wszelkie toksyny.
Idąc na zakupy wybierajmy z półek sklepowych między innymi:
- pomidory, które zawierają likopen, substancję usuwającą z organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych, a tym samym zmiesza ryzyko powstania raka. Wysokie spożycie likopenu może zmniejszyć ryzyko zachorowania m.in. na raka prostaty, likopen zapobiega też tworzeniu się blaszek miażdżycowych w naszych naczyniach krwionośnych. Dzięki dużej zawartości witaminy C ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. Likopen zawierają również przeciery, soki oraz ketchup. Polecam zupę pomidorową!
- brokuły są bogate w witaminy i mikroelementy, np. zawartość witaminy C w brokułach jest większa niż w cytrusach. Znaleźć w nich można też witaminę A, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki witaminie A, korzystnie wpływają na stan wzroku, na układ odpornościowy, skórę, paznokcie oraz włosy dzięki witaminie C, a dzięki witaminie K zapewniamy prawidłową krzepliwość krwi, która z wapniem przeciwdziała osteoporozie. Wśród minerałów znajdujących się w brokułach można wymienić kwas foliowy, który przeciwdziała anemii, żelazo, które przeciwdziała niedokrwistości, wapń, który wzmacnia kości oraz selen, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami i chroni przed rakiem prostaty, błonnik pokarmowy, który daje szybkie uczucie sytości i pobudza przemianę materii. Pamiętajmy, im dłużej gotujemy, tym większy jest ubytek witamin i minerałów!
- cytrusy w naszym klimacie wydają się być najlepszym źródłem witamin od późnej jesieni aż do lata. Uchodzą za szczególnych sprzymierzeńców w walce z infekcjami wirusowymi. To ze względu na ogromną zawartość kwasu askorbinowego czyli witaminy C. Nasze rodzime jabłka też mają spore ilości witaminy C i są dostępne w sklepach przez cały rok!
- czosnek i cebula od wieków znane są ze swojego bakteriostatycznego działania i nie są to mity, warzywa te zawierają ajoen, który jest skuteczny w walce z przeziębieniem
- marchew i papryka to czerwone warzywa, które zawierają ogromną ilość karotenoidów: B karotenu i zeaksantyny, które działają antyzapalnie
- pestki dyni, dynia to niezwykłe źródło witamin B1, B2, PP, witaminy C oraz magnezu i fosforu. Jesienią i zimą polecam zupę krem z dyni z dużą ilością antybakteryjnego korzenia imbiru, która świetnie rozgrzewa i zwiększa naszą odporność.
Oprócz dużej ilości antyoksydantów musimy pamiętać o tym, aby dobrze się wysypiać. Ważna jest chwila relaksu w ciągu dnia i odstresowanie. Należy pamiętać, aby nie dopuszczać do uczucia głodu w naszym organizmie. Pięć posiłków dziennie i duża ilość wody mineralnej wspomagają nasz metabolizm w walce z przeziębieniem.
Poradnia dietetyczna ClinicDiet - Przychodnia Medra ul. Wawrzyniaka 42
mgr Iwona Idzikowska
tel. 501 211 731
Bądź pierwszy!